Тук ще откриете често срещани въпроси свързани с продуктите на Омрон както и генерални свързани с Вашето здраве. Ако не намирате отговор на Вашият въпрос, моля свържете се с нас, ще се радваме да помогнем както можем.

Инхалатори

Всички въпроси за инхалаторите.

Апарати за кръвно

Всички въпроси за апаратите за кръвно.

Инхалатори / Небулизатори

От каква възраст може да се използва инхалатор?

От ранна детска възраст. Има инхалатори, които са подходящи за използване от деца и дори бебета. В следната категория можете да видите всички детски инхалатори, които предлагаме: Детски инхалатори

Опасен ли е парният инхалатор за деца?

Забранено е използването на парен инхалатор за деца под 1 година, тъй като може да причини изгаряния по лигавицата и дихателните пътища.

Инхалаторите са шумни и плашат децата?

Най-шумни са компресорните инхалатори, при които нивото на шума варира между 40 и 60 Db, което действително притеснява някои от децата. В такъв случай препоръчваме да се насочите към MESH инхалатор, който е напълно безшумен. В следната таблица можете да видите сравнение на шумът на всички инхалатори на Омрон:

Сравнителна таблица на шумът издават от различните модели инхалатори Омрон
Модел SKU Ниво на шум ( в децибели dB)
Omron MicroAIR U100 NE-U100-E 20
Omron CompAIR Basic C803 NE-C803-E <45
Omron C801KD NE-C801S-KDE(V) 46
Omron CompAir Pro C900 NE-C900-E 55
Omron C101 Essential NE-C101-E 58
Omron CompAir C28P NE-C28P-E 60
Omron DuoBaby NE-C301-E 63
Omron A3 Complete NE-C300-E 65

Персонален ли е инхалаторът?

Може да споделяте инхалатора и с други членове на семейството. Именно за това някои модели идват окомплектовани с маски за възрастни и деца или такива може да закупите отделн.

Какви части е необходимо да се почистват при компресорните инхалатори?

Устройството обикновено се състои от няколко части – компресор, комплект за пулверизация, мундщук, маска, въздушен филтър, носачка за вдишване на лекарството през носа и тръба, която свързва основното устройство с комплекта за пулверизация (Всички резервни части за инхалатори, които предлагаме). Съветваме Ви да почиствате комплекта за пулверизация, маската, мундщука и носачката. Могат да бъдат почиствани с топла вода. За точни инструкции и съвместими препарати за почистването Ви съветваме да погледнете в ръководството за употреба ( Списък с ръководствата за употреба ).

Може ли да се ремонтира разпрашителя на инхалатора?

Не, тъй като най-често се чупи разпрашителната глава, която не може да бъде сервизирана и трябва да се подмени с нова.

Колко често трябва да подменяме филтрите на инхалатора?

Препоръчваме почистване на филтрите веднъж в месеца или когато са видимо замърсени.

Защо за някои инхалатори се препоръчва въздуховод с дължина над 100 см?

При определени модели, образуваното налягане от въздушната струя е голямо, съответно ако въздуховодът не е достатъчно дълъг, налягането става прекалено силно и накрайникът се откача от инхалатора по време на провеждане на терапията.

Какъв тип лекарства могат да използват, чрез инхалатор?

Голяма част от медикаментите, предвидени за лечение на заболяванията на дихателната система се предлагат в течен вариант, което позволява приемането им чрез инхалатор. В момента на предписване на медикамента, Вашият лекар ще Ви посъветва за най-правилния начин на прием.

Каква е оптималната температура на разтвора за постигане на максимален ефект от лечението?

Оптималната температура е между 25-28 C°. Въпреки това Ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар, който Ви предписва даденото лекарство.

Може ли запарването с гореща вода да замени инхалационната терапия?

Не, не може. Модерните инхалатори работят на коренно различен принцип – те не загряват медикамента, а го разпрашават на финни частици, които попадат в дихателните пътища.

Трябва ли да избягваме тютюнопушенето преди и след инхалация?

Да, тютюнопушенето не е препоръчително по принцип, както и около час и половина преди и след инхалация.

След инхалация белите дробове се разтварят и не трябва да се излиза, с цел избягване на вдишването на прах?

Инхалацията не разширява белите дробове, а вкарва лекарствен разтвор, съответно не е нужно да стоите вкъщи.

Какво означава “скорост на разпрашаване”?

Скоростта на разпрашаване определя времето, за което лекарствения разтвор се разпрашава. Измерва се в милилитър на секунда. От този показател зависи времето, което е необходимо за провеждане на инхалационната терапия.

Какво представлява MESH технологията?

Посредством тази технология частиците на медикамента преминават през много ситна мембрана. За разлика от ултразвуковите инхалатори, тази технология не разрушава структурата на лекарствения разтвор и съответно не намалява ефекта на терапията.

Какво е астма?

Астмата е хронично заболяване на белите дробове. Към момента астмата не може да се лекува, но може да бъде контролирана, като по този начин пациентът може да води пълноценен начин на живот.

Апарати за кръвно налягане

Какво е кръвно налягане?

Най-общо казано, кръвното налягане е начина на измерване на силата която се упражнява върху стените на кръвоносните Ви съдове (артерии) докато кръвта минава по тях.

 

 • Систолно е първото (голямото) число. То показва налягането, докато сърцето се свива да изпомпва кръв към тялото.
 • Диастолно е второто (малкото) число. То показва налягането между ударите, когато сърцето Ви се отпуска.

Кое е по-важно - систолното или диастолното налягане?

И двете показания са важни, тъй като систолното измерва кръвното налягане по време на свиване на сърцето, а диастолното, налягането между сърдечните контракции. За конкретната ситуация трябва да обсъдите с вашия лекар двата резултата от измерването.

Нормално ли е кръвното ми налягане да варира?

Вариациите в кръвното налягане са напълно нормални, в зависимост от това по кое време на деня се прави замерването или в зависимост от различните условия, на които е изложен организма ви (стрес, активност, прием на храна и напитки) Кръвното Ви налягане може да варира с до 20 мм от живачната скала в зависимост от ситуацията, в която се намирате в момента, затова е добре да записвате тези вариации и да ги обсъждате с лекаря си редовно.

Какво мога да направя, за да управлявам кръвното си налягане по ефективно?

Не бива да се престаравате в опитите да понижите кръвното си налягане. Малки промени в ежедневието Ви биха помогнали значително.

Упражнения: Опитайте се да бъдете малко по-активни. Разходете се вместо да шофирате; качете се по стълбите вместо с асансьора и т.н.

Подбирайте храната си: Опитайте се да откриете заместители с по-ниско съдържание на мазнини и натрий, които също да са ви вкусни.Бананите и морковите са с високо съдържание на Калий, а той е едно от най-добрите лекарства в природата за сърцето ви.

Оттървете се от навиците: Минимизирайте приема на тютюневи изделия, алкохол, газирани напитки с високо съдържание на захар и подсладители.

Намалете стреса: Стресът е нормална част от живота. Ако сте систематично изложени на твърде много стрес, това значително увеличава риска от сърдечни заболявания. Опитайте се да се отпускате като занимавате с неща, които ви доставят удоволствие (йога, градинарство, ходене и т.н.) и от които и сърцето ви може да се възползва.

Следете кръвното си налягане у дома: Редовното наблюдение на кръвното налягане у дома ще осигури на Вас и Вашия лекар информацията, която ще помогне за успешното управление на Вашето кръвно налягане.

Има и доста други малки не»а които бихте могли да промените в ежедневието си, и които със сигурност ще подобрят състоянието на сърцето ви. Бихте могли да се консултирате с вашият лекар или други специалисти, кое би било най-подходящо за Вас.

Кръвното ми налягане не се влияе от лекарствата, които лекарят ми предписва. Какво трябва да направя?

Необходимо е да се свържете с Вашия лекар и да обсъдите ситуацията. Лекарят ви е този който следи цялостното ви здравословно състояние и би могъл най-добре да диагностицира и в случай на нужда да предпише друго лекарство. Ако не сте сигурни в компетентноста на вашият лекар, винаги можете да потърсите второ мнение.

Защо трябва да следя кръвното си налягане у дома?

Следенето на кръвното налягане в домашна среда е един от най-успешните методи за проследяване в обичайната ви среда, където би следвало да се чувствате спокойни.

Каква е разликата при наблюдение на кръвното налягане с помощта на домашен цифров апарат и посещение при моя лекар?

Цифровите апарати за кръвно налягане Omron използват осцилометричния метод за измерване на кръвното налягане. Те не се нуждаят от стетоскоп, така че мониторът е лесен за използване, докато при посещение при лекар, те най-често използват ръчен апарат със стетоскоп за измерване на кръвно налягане чрез слушане за специфични звуци на сърцето, които лекарят използва за определяне на систоличното и диастоличното налягане.

Важно е да се отбележи, че наблюдението на кръвното налягане в дома ви позволява да наблюдавате често и да споделяте резултатите с Вашия лекар, ако желаете.

Какво представлява осцилометричната технология?

Осцилометричната технология измерва вибрациите на кръвта, която преминава през артериите и конвертира движението в цифрови показания.

Различни ли са показанията при измерване с апарат за горната част на ръката и апарат за китка?

Възможно е вашите показания да са различни от горната част на ръката до китката, тъй като кръвното налягане варира в човешкото тяло. Всички апарати на Omron за кръвно налягане, независимо дали са за горната част на ръката или за китка, са валидирани по същия начин и имат еднакви спецификации за точност. Що се отнася до кой тип апарат за кръвно налягане е най-подходящ за Вас, препоръчваме Ви да обсъдите това с Вашия лекар, в зависимост от Вашите индивидуални нужди.

Точни ли са електронните апарати за кръвно налягане?

Всички апарати за кръвното налягане на Omron са клинично доказано точни. Те са клинично утвърдени, за да бъдат в рамките на следните вариации:

 • Кръвно налягане: в рамките на +/- 3 mgHg или 2%
 • Пулс: в рамките на +/- 5% от показанията.

Винаги е важно да се проучи точността и леснотата на употреба преди закупуването на апарат за кръвно налягане за домашно ползване.

Има ли отклонения при измерването на кръвното налягане на дясната и лявата ръка?

Стойностите при измерване на кръвното налягане варират от лявата до дясната ръка. Средната стойност обикновено е в рамките на 10 mmHg (милиметри живачен стълб) за повечето хора. Омрон апаратите за кръвно налягане за домашна употреба обикновено са предназначени за употреба на лявата ръка, тъй като те са валидирани чрез клинични тествания за употреба на лявата ръка. Трябва да говорите с Вашия лекар преди да използвате дясната ръка, за да направите измерване.

Лекарят ми иска да сравни резултатите отчетени вкъщи и резултатите отчетени в лекарския кабинет. Какви инструкции трябва да следвам?

Когато правите този тип сравнение, е много важно измерванията да се правят по определен начин, за да сте сигурни че резултатите от измерванията с апарата на Omron са точни. Апаратът за кръвно налягане на Omron използва осцилометрична технология, която измерва вибрациите на кръвта, докато се движи през артериите. Лекарят използва различен метод на измерване и слуша звука на сърцето Ви. Необходимо е лекарят да предприеме първото измерване с апарата на Omron. Важно е да се отбележи, че различните методи на вземане на показанията могат да дадат малко по-различни показания, дължащи се на метода на изпитване или поради нормалното колебание на кръвното налягане през деня.

Защо моят апарат за кръвното налягане за китка дава високи показания?

Най-честата причина за високи показания при използване на апарата за кръвно налягане е, че ползвателя не държи китката на нивото на сърцето. Когато използвате апарат за китка, се уверете, че устройството е на нивото на сърцето. Освен това, имайте предвид, че може да има действителни разлики между кръвното Ви налягане при измерване в горната част на ръката и при измерване на китката.

Какви са различните стилове маншети?

D-Ring маншет: D-пръстеновият маншет е стандартен тип маншет за кръвно налягане, който обикновено се използва от вашия лекар. Това е маншет, при който ползвателя увива един край на маншета през метален пръстен, след което го прикрепва към ръката с помощта на велкро лепенка. D-пръстеновидните маншети са с различни размери – малки, стандартни и големи. Важно е да изберете подходящия размер на маншета според индивидуалната обиколка на ръката;

Разширяем маншет (Intelli Comfort и Easy Cuff): Омрон Intelli Comfort и Easy Cuff са предварително оформени маншети за горната част на ръката, които се разширяват, за да пасват както на обикновени, така и на по-големи ръце (обиколки на горната ръка между 22 и 42 см). Те са проектирани да осигуряват по-удобни и точни показания;

Маншет за китката: маншетът за китката е подобен на маншета на ръката и можете да го увиете около китката вместо горната част на ръката.

Има ли значение размерът на маншета?

Да, много е важно да използвате подходящия размер на маншета за ръката си, за да получите точни резултати от измерването. Ако използвате маншет с грешен размер, вероятно ще получите неточни показания и съобщения за грешки от устройството.

Какъв размер маншет ми е необходим?

Правилният размер на маншета се определя от обиколката на горната част на ръката или на китката Ви, в зависимост от вида на модела, който искате. Апаратите за кръвно налягане на Omron покриват различни размери. За всеки един апарат можете да изберете подраздела аксесоари и да видите какви точно маншети се предлагат за съответния модел. Като цяло долуизброените маншети покриват целият асортимент:

Размер на маншета за горната част на ръката D-Ring:

 • Малък маншет за възрастни: пасва на горната част на ръката с обиколка между 17 и 22 см
 • Стандартен маншет за възрастни: пасва на горната част на ръката с обиколка между 22 и 32 см
 • Голям маншет за възрастни: пасва на горната част на ръката с обиколка между 32 и 42 см

Размер на маншета Intelli Comfort и Easy Cuff:

 • Двата маншета пасват на горната част на ръката с обиколка между 22 и 42 см

Размер на маншета за китка:

 • Маншет за китката: пасва на китки с обиколка между 13 и 22.5 см

Как да настроя датата и часа на новия апарат за кръвно налягане Omron?

Точните инструкции за настройка на датата и часа на апаратите за кръвно налягане на Omron се различават в зависимост от модела. Моля, прегледайте ръководството употреба или ръководството за първоначална настройка, което сте получили с устройството.

Продължавам да получавам съобщения за грешки, когато се опитвам да измеря кръвното си налягане. Какво трябва да направя?

В ръководството за употреба, придружаващо устройството, има раздел, включен за различните типове съобщения за грешки. Моля, прегледайте този раздел на ръководството.

Защо не мога да получа резултат при използването на апарат за кръвно налягане на Omron с технологията Heart Guide?

Най-честата причина за тази ситуация се дължи на това, че ползвателя не държи апарата на нивото на сърцето. Моля, следвайте указанията по-долу.

 1. Дръжте ръката си на гърдите на нивото на сърцето.
 2. Дръжте лакътя си здраво, за да избегнете движение на тялото.
 3. Натиснете бутона START / STOP. На дисплея ще се появят всички символи.
 4. Когато ръката е в правилна позиция, ще се включи синя светлина и маншетът ще се надуе автоматично. Докато маншетът се надува. апарата автоматично ще определи нивото на инфлация. Този апарат отчита кръвното налягане и честотата на пулса по време на инфлацията. Символът на сърдечния ритъм мига на всеки пулс.
 5. Останете неподвижни докато целият процес на измерване не приключи.

Как да изтрия съхранените данни в апарата?

Процесът за изтриване на съхранените данни е уникален за всеки модел. Моля, проверете ръководството за употреба, съпътстващо апарата.

Необходимо ли е батериите да са в апарата, когато използвам адаптера от комплекта?

Не, апаратът ще работи с адаптера, без батериите да са инсталирани в устройството.

Мога ли да меря кръвното си налягане по време на тренировка?

Апаратите за кръвно налягане Omron НЕ са предназначени за употреба по време на тренировка или дейност. Препоръчваме Ви да избягвате ядене, пиене на алкохол или напитки с кофеин, пушене, къпане и упражнения поне 30 минути преди измерването. Най-добре е също да починете поне 15 минути преди започване на измерването.

Каква е гаранцията на апаратите за кръвно налягане Omron?

Гаранционният срок зависи от модела на Omron, който закупувате или притежавате. Гаранционните срокове на самия апарат (без маншета) са обикновено от 1 до 5 години и се основават на изчислената продължителност на живота на уреда. Повечето маншети или други аксесоари обикновено са с 1 година гаранция. Моля, проверете ръководството придружаващо апарата за вашия конкретен модел.

Загубих ръководството си за употреба. Как мога да получа ново?

Електронните версии на ръководствата за експлоатация могат да бъдат намерени в нашата страница с всички ръководства за апарати Омрон или на официалният сайт на производителя.