Инхалаторите/пулверизаторите се разделят на различни видове ( подрбоно за видовете инхалатори ), отговарящи на различни изисквания, но как можете да определите кой е правилният инхалатор за Вас? Това зависи от симптомите и заболяването, което искате да третирате. В зависимост от това дали избирате инхалатор за себе си или за вашето дете, трябва да се вземат под внимание различни фактори. Други важни моменти са да определите, къде ще използвате инхалатора, колко често и какъв ще е интензитета на ползване.

 

Определяне на частта от респираторния тракт, която трябва да се третира

Заболяванията на дихателните пътища могат да засягат различни части от дихателната система. Така например хремата и хроничният синузит за заболявания на горните дихателни пътища, а примери при долните дихателни пътища са бронхит, бронхиолит, пневмония, Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и др. Тук е важно да знаете коя част на дихателните пътища ще лекувате, тъй като инхалаторите, които осигуряват по-големи частици са по-подходящи за горните дихателни пътища, а тези които осигуряват по-малки частици, за долните дихателни пътища. При възможност е добре да си набавите и 2-та вида за да сте подготвени във всяка ситуация.

 

Възраст на потребителя/пациента

При хора със сериозни затруднения в дишането (ХОББ, астма и др.) се препоръчват инхалатори с по-високо ниво на пулверизиране, тъй като доставят по-високи нива на ебулизирана активна съставка и облекчават значително дишането. При бебета и деца се препоръчва инхалатор, който предоставя по-гладка мъгла и е по-тих тъй като е по-приятен и не толкова тревожен за по-малките, докато вдишват лекарството. В случай, че ползвателя страда от множество и различни заболявания на дихателните пътища се препоръчва инхалатор способен да произвежда различни размери на частиците.

 

Честота на използване

В случай че бихте искали да използвате инхалатора често е необходимо да изберете издръжлив/здрав инхалатор, пригоден за домашна употреба, с висок пулверизиращ ефект и подходящ за интензивна употреба. При положение че пътувате много или имате нужда от инхалации в различно време от деня, трябва да изберете лек и преносим инхалатор(ултразвуковиат инхалатор би бил подходящ избор). Подобни по размер на ръчни инхалатори (на пример като тези за астма), ултразвуковите/мембранните инхалатори се захранват с батерии, но осигуряват оптимална производителност и гъвкавост.

 

На инфографиката по-долу можете да видите сравнение на повечето модели инхалатори Омрон, които се предлагат в сайта, както за какво и кого са подходящи.

Омрон Таблица - Видове инхалатори, предимства, предназначение